dimarts, 12 d’octubre del 2010

Historia sobre la Mercè i la Festa Major

Diu la llegenda, que la nit del 24 de setembre de 1218, la Mare de Déu es va aparèixer simultàniament al rei JaumeI, a Sant PereNolasc i, a Sant Ramon de Penyafort. A tots tres, els va demanar que creessin un orde de monjos dedicats a salvar cristians empresonats pel serraïns. Eren temps de guerra religiosa.

Segles mes tard, l'any 1687, Barcelona va patir una plaga de llagosta i,es va posar en mans de la Mare de Déu de la Mercè; acabada la plaga, el Consell de la Ciutat la va nomenar patrona de Barcelona. El Papa, però no va ratificar la decisió fins l'any 1868, amb el Papa PiusIX. Després que el Papa PiusIX la declarés patrona de la ciutat, Barcelona va començar a celebrar festes al setembre.

La Mercé va prendre volada l'any 1902, quan sota l'impuls de Francesc Cambó, se celebrà una festa major, que es va convertir en model de les que encara avui tenen lloc a tot Catalunya. De tota manera, la Festa de la Mercè patiria molts anys alts i baixos després de la guerra civil i els anys del franquisme.

Amb l'arribada de la democracia, les festes de la Mercè van assolir el caràcter de festes autènticament populars. Avui dia, en menys d'una setmana, Barcelona aplega una programació que ens obliga a escollir entre: arts de carrer, cercaviles, concerts, balls tradicionals, exposicions, mostra de vins i caves, piromusicals ...

Ramón Porcar

2 comentaris:

  1. Aquest pas aviat escriuràs el català millor que
    en Josep.
    Per cert, està molt bé l'història de la Mercè.

    ResponElimina
  2. uauu!!!Estic bocabadada, ho tenies molt amagat.
    Jo no coneixia la historia, la llegenda, de la Verge de la Mercè, ara ja no ho puc dir.
    Esperem seguir comptant amb la teva col·laboració, per fer un "bloc" com mereixem els "exalumnes palauencs"

    ResponElimina